IRC 2011 - RALLY ISLAS CANARIAS

22.03.2011 08:24

 V dalším podniku seriálu IRC jsme se konečně dočkali pěkného jarního počasí na suchých asfaltových tratích. Připraveno bylo 14 měřených testů o celkové délce téměř 111km.  Na posádky čekaly i málo ježděné úseky, na kterých se nesmí trénovat. Ve vyšších rychlostech se proto na asfaltu očekávala i vyšší úmrtnost posádek. Do cíle dorazilo jen 131 z rekordních 486 startujících posádek.

Podíváme se , jak to všechno vlastně dopadlo.

 

 

S2000

 Ve skupině S2000 se opět objevili naši Tomáš Orel s Fiestou, Vláďa Pressl a Ivo Žlebek s Fábií a Honza Snaidauf a Marek Petráš s Peugeotem.

 

1.etapa

 Hned na první speciálce se ukázalo, že to nebude jednoduché. Tomáš zajel opatrně. Vláďa byl o něco rychlejší, ale narazil do betonů a trochu ztratil. Honza také narazil do bariéry, Ivo se zasekl na mostě. Nejhůře dopadl Marek, který první okruh zajel výborně, ale pak ztratil skoro minutu. Na další dlouhé rz zajel nejlépe Ivo a to 54.čas. Tomáš začal opatrněji, ale jinak v pohodě dojel. Vláďa málem skončil těsně před cílem, ale nakonec to ustál. Honza to rozvěsil už kousek po startu a musel odstoupit. Marek jel do prvního splitu výborně, ale pak několikrát havaroval a nakonec odstoupil. Na obtížné a nevyzpytatelné rz3 zajel nejlépe Tomáš. Vláďa zvolil radši větší jistotu. Ivo musel dvakrát couvat a nakonec kousek před cílem havaroval a musel také odstoupit. Poslední sekci etapy čítající 4 testy zajeli Tomáš i Vláďa bez problémů skoro ve shodných časech okolo 70. místa.

Po 1.etapě byl Tomáš na 66. a Vláďa na 73. místě. Honza, Marek i Ivo odstoupili.

 

2.etapa

 Druhá etapa ani pořádně nezačala a Tomáš i Vláďa havarovali už na prvním testu. Tomáš kousek před cílem, Vláďa, už po jedné chybě, také v posledním splitu. Tím pro nás účinkování v S2000 skončilo.

Tomáš i Vláďa odstoupili.

 

 

N4

 Ve skupině produkčních vozů startovali Michal Rendla s Imprezou N12, Tibor Marko s N14URT a Luboš Vávra s Lancerem evo IX.

 

1.etapa

 Nejlépe začal Michal a to výborným děleným 13.časem. Tibor začal podobně, ale chybkama ztratil 5s. Luboš raději na jistotu. Na další dlouhé rz zajeli všichni bez větších problémů v pořadí Tibor, Luboš a Michal. Sekci zakončil Tibor suprovým 9. časem a posunul se už na 22. místo. Michal zajel opatrněji. Luboš už na prvním splitu sklouzl do lesa a volal na pomoc diváky. V další sekci začali Michal i Tibor dobrými časy, Luboš musel opět volat diváky a byl na sebe hodně naštvaný. Na 5rz zajeli všichni v pohodě. Luboš s poškozeným vozem také. Na 6rz začal nejlépe Tibor, ale ve druhém splitu havaroval a musel skončit. Michal i Luboš dojeli. Etapu zakončil Michal 19. časem. Luboš svůj už tak rozbitý vůz ještě havárií vylepšil, aby v servisu měli mechanici co na práci. Asi jí bylo až moc, protože přišla penalizace za překročení času v servisu. Luboš ztratil přes 2 minuty.

Po 1. etapě byl Michal na 28. místě, Luboš až na 56. Tibor odstoupil.

 

2.etapa

 Druhou etapu začal lépe Luboš, Michal zajel o 10s pomaleji. Bohužel do dalšího testu už Luboš neodstartoval. Stop mu vystavila technika. Michal zakončil sekci malou chybou. I tak se ale posunul až na 19. místo. Úmrtnost posádek v první sekci byla veliká. Na dalších dvou rz si Michal zajel 15. a 16. čas a posunul se na 18. místo. Sekci zakončil 15. časem a byl už na 17. místě. na poslední speciálně neudělal už žádnou chybu a v pohodě projel cílem.

Michal to dotáhl na skvělé 17. místo a vylepšil tak nejlepší týmové umístění. Pro sebe i tým získal další 4 body .

Luboš odstoupil.

 

 

S1600

 V této skupině startovali Jirka Boček s Fábií KitCar a Martin Schwarz a Jakub Kura v rámci Clio R3 Cupu.

 

1.etapa

Velké problémy měl už na 1rz Jirka, když poškodil svůj vůz a musel skončit. Martin měl také problémy a ztratil 20s u nájezdu na most. Jakub začal v pohodě. Na 2rz to bylo obráceně. Martin si zajel osobák, kdežto Jakub havaroval a musel odstoupit. na 3rz zajel Martin na jistotu a to 23.čas. Další dvě rz zajel v pohodě a posunul se na 31. místo. Na 6rz udělal chybu a náraz do meze ho otočil do protisměru. Pak udělal hloupou chybu, když v jednom vracáku otočil auto na bok a musel zavolat na pomoc diváky. Ztratil tak celou minutu a propadl se. Na poslední rz už dojel v klidu do cíle.

Martin byl po 1.etapě na 36. místě. Jirka a Jakub odstoupili.

 

2.etapa

Hned na prvním splitu přišly velké problémy. 20m po startu Martin narazil do meze a musel se otáčet, pa sjel ze stráně a na vlhkém povrchu mu dlouho trvalo vyškrábat se zpátky na trať. Ztratil přes 40s. Na 9rz zajel na jistotu a posunul se na 26. místo. V další sekci se už vyvaroval chyb a na 13rz si zajel dokonce 14.čas. Díky chybám ostatních se dostal až na 21. místo. Poslední rz zakončil dalším osobákem a v pohodě projel cílem.

Martin nakonec dojel na 20. místě a získal 1 bod pro sebe a 3 body pro tým.

 

 

A5

V malých A5 se ukázal Milan Stylárek a to v Peugeotu 106.

 

1.etapa

Milan začal výborně a to 23. časem. Na další dlouhé rz zajel 19. čas a posunul se už na 19. místo. po další rz se posunul o jednu příčku nahoru. Pak už udělal jen pár chybek a etapu zakončil 13. časem.

Milan byl po 1.etapě na výborném 16. místě.

 

2.etapa

Druhou etapu načal Milan chybou na druhém splitu. Na trať mu museli pomoci diváci a Milan se o jedno místo propadl. Vynahradil si to na 9rz výborným 10.časem a poskočením na 14. místo. Pak zajel dokonce dvakrát 8.čas . Na 13rz dostal penalizaci za předčasný start, jinak by zajel 6.čas . Dostal se dokonce na 11. místo. Nervy nakonec sehrály svoji úlohu a  Milan na poslední rz ztratil dalších 10s, což ho stálo lepší umístění.

Milan dojel nakonec na výborném 13.místě a ukořistil 8 bodů. Do bodování týmů v A5 získal celých 10 bodů.

 

 

 

Škoda, že A5 nebodují do celkového hodnocení. Takhle týmu přibylo dalších 7 bodů a celkově máme 15 bodů a dělené 28. místo.

 

 

Komentáře po závodě:

14 - Michal: Its good feel to see finish line on tarmac rally with new tracks for me. Diky za dobrej zavod. Thanks for good racing. see you next time!

14 - Martin: PB, skoro sem dojel i do casovky :) Az na 2 chyby na Sumburku jsem spokojenej. GL All GO RM GOGO

14 - Milan: na 2.E jsem zrychlil a tak jsem udelal i dost chyb, dojel jsem takze spokojenost :D

 

Komentáře během závodu:

13 - Michal: tyres were in bad condition.

13 - Milan: nervy na pochodu :D

9 - Michal: Litle off.

9 - Martin: trochu moc na jistotu , ale ok

9 - Milan: drava jizda, auto je OK

8 - Tomáš: tak to je smula (havárie)

8 - Martin: v 1 splitu jsem sjel ze strane a nemoh vyjet

8 - Milan: spatny start, na vlhku me to pri brzdeni pretocilo do mezery u baraku, pomohli mi divaci

7- Tomáš: tak prvni etapu jsme zvladli aneublizili autu coz je pro nas dulezite,snad to tak bude i v druhe etape,gooo RM Motorsport

7 - Vláďa: uf dojel bez poskozeni.bylo to maximum co sem mohl.

7 - Michal: Im verry happy with my ride. Im looking forward to 2nd leg. See ya!

7 - Martin: nejdou vymenit gumy, tedka OK par chybek. Celkem sem ztratil 1m 20s, tak to snad v 2.etape napravim a dojedu bez chyb. GO RM GOGO

7 - Milan: so far so good :D

7 - Luboš: tak ta se fakt povedla. vomlatil se to co to slo. auto na sracku a byl sem rad ze sem se vubec doplazil do cile. auto sem musel opravit cely takze penale... sorry :(

6 - Martin: na hrebeni jsem hodil boudu a ztratil 15s a pak v jednom vracaku jsem to otocil na bok a musel volat divaky. skoda

6 - Luboš: chtelo by to servis :(

4 - Luboš: takovy kokotiny co delam... do píp... píp...:(  (cenzura)

3 - Luboš: v ostry levy sem nedobrzdil a sklouznul do lesa= divaci. auto ok ja ko sem nas..ej sam na sebe. snad to bude lepsi

3 - Ivo: 2x jsem musel couvat. pred cilem jsem to poslal do lesa. FINITO. (havárie)

2 - Vláďa: uf krizovka 100m pred cilem ale sileny stesti a ustal sem to

2 - Michal: I have to drive to the finish, dont now this stage too much.

2 - Martin: PB zlepseni o 5s, ok

2 - Honza: tak jsem to lvice utratil asi po 100 metrech :-(  (havárie)

2 - Milan: very hard :D some mistakes but car is OK. GO GO RM MOTORSPORT!!

2 - Luboš: pekna rz :)

2 - Ivo: na jistotu

1 - Jirka: Dobry no....   (havárie)

1 - Tibor: bez krizovek by to neslo

1 - Tomáš: opatrny zacatek

1 - Vláďa: tak sem v posledni zatacce vytah betonovej kandabr,odnes to nastesti jen naraznik uf.

1 - Michal: Zdar a silu! Good start.

1 - Martin: Zdar, v posledni zatacce 1.kola do betonu a na konci 3.kola jsem se nemohl srovnat na most. Hned 20s pryc, sosna jedna grrr

1 - Honza: Cus, takova rana, se divim ze jeste dejcha

1 - Milan: Hi all

1 - Luboš: sosnovou moc neznam tak radsi zacnu opatrne...

 

 

Mato22